Societatea inactivă. Ce avem de făcut?

Societatea inactivă care desfășoară activități economice este supusă unor obligații și nu beneficiază de dreptul de deducere.
Getting your Trinity Audio player ready...
Societatea inactivă

Referitor la societatea inactivă trebuie să reţineţi că aceasta se datorează neîndeplinirii unor obligaţii precum:

  • neîndeplinirea, pe parcursul unui semestru calendaristic, a niciunei obligaţii declarative;
  • sustragerea de la controalele efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
  • organul fiscal central constată că persoana juridică nu funcționează la domiciliul fiscal declarant;
  • inactivitatea temporară înscrisă la Registrul Comerţului;
  • durata de funcţionare a societăţii este expirată;
  • societatea nu mai are organe statutare;
  • durata deţinerii spaţiului cu destinaţia de sediu social este expirată.

O parte din informaţiile de mai sus sunt furnizate către ANAF de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului!

Societatea inactivă. Ce consecinţe sunt urmare a declarării ca inactiv?

  • În perioada de inactivitate veţi putea desfășura activităţi economice și veţi fi supuși obligaţiei de plată a impozitelor, taxelor și contribuţiilor, însă nu veţi putea deduce cheltuielile.
  • Dacă sunteţi plătitor de TVA, de la data declarării firmei ca inactivă, codul de TVA va fi anulat. Aceasta presupune că aveţi obligaţia de a plăti TVA, depunând formularul 311 în locul decontului de TVA (D300), dar nu veţi putea dede TVA la achiziţii.
  • Inactivitatea, cu excepția celei generate de inactivitate declarată la Registrul Comerţului se înscrie în cazierul fiscal al persoanei juridice!
  • Clienţii și furnizorii dumneavoastră vor putea cumpăra bunuri și servicii de la dumneavoastră însă nu își vor putea deduce cheltuiala și nici suma de TVA aferentă achiziţiei, chiar dacă o veţi înscrie pe factură.
  • Partenerii vă vor putea identifica prin consultarea Registrului contribuabililor inactivi, care este disponibil public – https://www.anaf.ro/inactivi/.
  • Inactivitatea fiscală, cu excepţia celei care rezultă din inactivitate temporară înscrisă la Registrul Comerţului se înscrie în cazierul fiscal al reprezentanţilor legali sau reprezentanţilor desemnaţi ai acestora, existenţi în perioada în care au intervenit situaţiile de declarare a inactivităţii fiscale.

Societatea inactivă. Cum procedaţi să remediaţi problema inactivităţii?

Pentru a putea fi reactivat va trebui să îndepliniţi cumulativ următoarele condiţii:

  • îndeplinirea tuturor obligatiilor declarative prevăzute de lege – această condiţie se consideră îndeplinită și în cazul în care obligaţiile fiscale au fost stabilite prin decizie de către organul fiscal;
  • să nu aveţi obligaţii fiscale restante;
  • organul fiscal central să constate că funcţionaţi la domiciliul fiscal declarat;
  • să nu vă aflaţi în situaţia pentru care aţi fost declarat inactiv.

Societatea inactivă, în cazul îndeplinirii cumulative a condițiilor de reactivare, poate solicita reactivarea, prin depunerea unei cereri la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrată.

Organul fiscal reactivează la cerere, după îndeplinirea obligaţiilor declarative, contribuabilii:

  • pentru care s-a deschis procedura insolvenţei în formă simplificată
  • care au intrat în faliment
  • pentru care s-a pronunţat ori a fost adoptată o hotărâre de dizolvare.

Reactivarea contribuabililor se face cu data comunicării deciziei de reactivare.

Societatea inactivă, care desfășoară activități economice în perioada de inactivitate, este supusă obligațiilor privind plata impozitelor, taxelor și contribuţiilor sociale obligatorii, dar nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a TVA aferente achizițiilor efectuate în perioada respectivă.

Declararea în inactivitate

Pentru societatea inactivă se anulează din oficiu înregistrarea în scopuri de TVA începând cu data comunicării deciziei de declarare în inactivitate.

Conform Legii 207/2015 – Codul de procedură fiscală, contribuabilul persoană juridică, sau orice entitate fără personalitate juridică este declarat inactiv și îi sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivităţii dacă se află în una dintre următoarele situaţii:

a) nu își îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege;

b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

c) organul fiscal central constatată că nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat;

d) inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerţului;

e) durata de funcționare a societății este expirată;

f) societatea nu mai are organe statutare;

g) durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată.

În cazul prevăzut la lit. a), declararea în inactivitate nu se poate face înainte de împlinirea termenului de 15 zile de la înștiinţarea contribuabilului privind depășirea termenului legal de depunere a declaraţiei.

Contribuabilii care, ca urmare a notificărilor transmise de organul fiscal, își depun declaraţiile fiscale aferente perioadei de referinţă până la expirarea termenului de 15 zile prevăzut în conţinutul notificării, nu vor fi înscriși în evidenţa contribuabililor inactivi.

În cazurile prevăzute la lit. f) și g), declararea în inactivitate se va face după împlinirea termenului de 30 zile de la comunicarea către contribuabil a unei notificări referitoare la situaţiile respective.

Recuperarea TVA

Dacă aţi fost declarat inactiv fiscal, iar ulterior vă reactivaţi și solicitaţi reînregistrarea în scopuri de TVA, vă puteţi exercita dreptul de deducere pentru achiziţiile de bunuri și/sau servicii efectuate în perioada în care aţi avut codul de TVA anulat, prin înscrierea taxei în primul Decont de TVA 300 depus după înregistrare sau într-un decont ulterior, chiar dacă factura de achiziţie nu cuprinde codul dumneavoastră de înregistrare în scopuri de TVA.

După reînregistrarea în scopuri de TVA, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate în perioada în care aţi avut codul de TVA anulat, veţi emite facturi în care veţi înscrie distinct TVA colectată în perioada respectivă, pe care NU o înregistrați în Decontul de TVA dacă taxa a fost deja declarată prin Formularul 311 în perioada de inactivitate fiscală.

Recuperarea cheltuielilor

În situaţia în care inactivitatea și reactivarea sunt declarate în același an fiscal, cheltuielile respective vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal, începând cu trimestrul reactivării.

În cazul în care inactivitatea, respectiv reactivarea sunt declarate în ani fiscali diferiţi, cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul/anii precedent/precedenţi celui în care se înregistrează sunt luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se referă acestea și depunerea unei Declaraţii 101 rectificative, iar cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul reactivării vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal, începând cu trimestrul reactivării.

Tratamentul TVA și a cheltuielilor în cazul beneficiarilor

Beneficiarii care achiziționează bunuri și/sau servicii de la contribuabili după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivați NU beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a TVA aferente achizițiilor respective, cu excepția achizițiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită și/sau a achiziţiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului.

Astfel reţineti faptul că în situaţia în care achiziționaţi de la terţi inactivi bunuri sau servicii, nu vă puteţi deduce nici TVA și nici cheltuiala aferentă.

Recuperarea TVA. În cazul reînregistrării în scopuri de TVA a furnizorului, beneficiarii care au achiziţionat bunuri și/sau servicii în perioada în care furnizorul a avut codul de TVA anulat își exercită dreptul de deducere a TVA pentru achiziţiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor, prin înscrierea taxei în primul Decont de TVA depus după înregistrarea furnizorului sau într-un decont ulterior.

Recuperarea cheltuielilor. Atunci când inactivitatea și reactivarea furnizorului sunt declarate în același an fiscal, beneficiarul va lua în calcul cheltuielile respective la determinarea rezultatului fiscal, începând cu trimestrul reactivării furnizorului. În cazul în care inactivitatea, respectiv reactivarea furnizorului sunt declarate în ani fiscali diferiţi, beneficiarul va lua în calcul cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul/anii precedent/precedenţi celui în care se declară reactivarea, pentru determinarea rezultatului fiscal, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se referă acestea și depunerea unei Declaraţii 101 rectificative. Cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul declarării reactivării vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal, începând cu trimestrul declarării reactivării.

Author picture

Adaugă un comentariu

Abonare Newsletter

EBOOK GRATUIT
"Ce opțiuni au firmele în perioadele de criză economică"

Descoperă măsurile pe care le poți implementa în compania ta pentru a traversa mai ușor o recesiune economică.