Salariul minim pe țară în 2024

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a majorat la 3.300 lei lunar începând cu data de 1 octombrie 2023
Salariul minim

Pe final de an Guvernul și sindicalele au hotărât ca salariul minim să crească, inclusiv pentru sectoarele construcții și agroalimentar, acest aspect fiind luat în considerare pentru a nu scădea salariile după reintroducerea contribuțiilor la sănătate (CASS).

Noile modificări legislative au vizat creșterea salariului minim brut pe țară. Mediul de afaceri a fost supus unei schimbări mult prea din scurt, ținând cont de faptul că majoritatea companiilor au bugetele de salarii stabilite pentru anul curent pe baza negocierilor pe care le-au purtat anul trecut. Mediul de afaceri este supus unei presiuni economice, acest fapt datorându-se lipsei de transparenţă cu care au fost tratate măsurile fiscale.

Salariul minim brut pe țară 2024

Până acum, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată era stabilit la 3.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 165,333 ore, în medie pe lună în anul 2023, reprezentând 18,145 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1447/2022 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Astfel, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a majorat la 3.300 lei lunar începând cu data de 1 octombrie 2023.

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei cat era înainte de această dată.

Așa cum a comunicat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale de majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariați.

Măsura adoptată nu se aplică salariaților din agricultură și industrie alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale actuale ce au intrat în vigoare începând cu 01 Noiembrie și le vom discuta în cele ce urmează.

Actul normativ prin care s-a aprobat majorarea este Hotărârea nr. 900 din 28 septembrie 2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial nr. 877 din 28 septembrie 2023.

Salariul minim pentru sectorul construcții, agricol și industria alimentară

OUG nr. 93/2023 stabilește salariul minim brut pe țară garantat în plată pentru sectorul construcții, agricol și industria alimentară. Modificarea salariului minim trebuie transmisă în Revisal în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii, adică până la data de 28 noiembrie. Nerespectarea acestui termen poate fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 8.000 lei, asa cum am prezentat și mai sus.

OUG nr. 93/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcții, sector agricol și industria alimentară stabilește cele două salarii minime aplicabile începând cu veniturile lunii Noiembrie în:

  • sectorul construcții (în mod exclusiv codurilor CAEN listate în Codul fiscal la art. 60 pct.5) – 4.582 lei;
  • sectorul agricol și industria alimentară (în mod exclusiv codurilor CAEN listate în Codul fiscal la art. 60 pct. 7) – 3.436 lei.

Un alt aspect foarte important de reținut este că nu se mai acordă scutire CAM (contribuția asiguratorie pentru muncă) pentru angajaţii din construcţii şi agricultură.

Majorarea salariilor începând cu 2024

În plus față de majorările rapide efectuate de guvernanți, angajatorii nu trebuie să uite de o măsură fiscală introdusă în 2021 prin Ordonanța 130/2021: salariul minim pentru 24 de luni.

Obligația de majorare a salariilor celor plătiți cu minimul pe economie mai mult de 24 de luni începe să-și producă efectele, practic, de la 1 Ianuarie 2024. Asta înseamnă negocieri cu angajații pentru a crește salariile, iar aici vorbim de nivelul salariului de bază, iar nu de adăugarea unor beneficii extra, indiferent de tipul de contract încheiat.

Codul Muncii prevede că: “începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Prevederile alin. (21) se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”.

În practică lucrurile vor arăta puțin diferit, angajatorii fiind “creativi”, iar legea în acest caz le permite. Nu se menționează o sumă minimă cu care angajatorul poate mări salariile respectivilor angajați, astfel că firmele pot majora salariul cu câțiva lei, sau pot face un nou contract, prelungind astfel perioada de minim pe economie.

Author picture

Adaugă un comentariu

Abonare Newsletter

EBOOK GRATUIT
"Ce opțiuni au firmele în perioadele de criză economică"

Descoperă măsurile pe care le poți implementa în compania ta pentru a traversa mai ușor o recesiune economică.