Getting your Trinity Audio player ready... |
Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T Declarația 406) este un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți și autoritățile fiscale. Acest standard a fost conceput de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în 2005, iar de atunci a suferit o serie de perfecționări, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0. La nivel internațional se poate observa o tendință emergentă de utilizare a acestui standard.
Conform OECD – Forumul de administrare fiscală SAF-T a fost conceput pentru a permite auditorilor accesul la date într-un format ușor de citit pentru testarea substanțială a controalelor și datelor sistemului, folosind software de audit proprietar, ca parte a unei metodologii care asigură, eficacitate și productivitate crescută în auditul asistat de computer. SAF-T se dorește a fi adecvat pentru contribuabili și auditorii acestora, indiferent de mărimea acestora, de la întreprinderi multinaționale la întreprinderi mici și mijlocii, deși pot exista unele diferențe în aplicarea sa.
Introducerea SAF-T Declarația 406 în România va simplifica relația contribuabililor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să efectueze inspecții fiscale pe teren. În urma acestor verificări preliminare de la distanță, ANAF ar putea lămuri rapid unele neclarități și să restrângă astfel numărul de verificări la sediul contribuabilului.
SAF-T Declarația 406 – de unde obținem informații
Informații actualizate despre SAF-T Declarația 406 se pot obține urmărind pașii de mai jos:
Pasul 1: Din cadrul Portalului ANAF se accesează meniul Despre ANAF;
Pasul 2: Din cadrul acestui meniu se accesează sub-meniul Strategii ANAF;
Pasul 3: Din cadrul acestui sub-meniu se accesează secțiunea Programe de digitalizare -> SAF-T;
Pasul 4: Din noua pagină web deschisă pot fi vizualizate și descărcate informații privind Programul de asistență Validator Soft-J și Instrucțiunile/ Documentațiile necesare – Structura schemei SAF-T pentru România și Schema XSD în varianta cea mai recentă.
De asemenea, pentru completarea corectă a declarației 406, puteți accesa și documentul cu Întrebări și răspunsuri, care clarifică diverse teme semnalate de contribuabili în timpul implementării privind modul de completare al SAF-T Declarația 406.
SAF-T Declarația 406 – cum o pregătim
Pentru pregătirea Declarației Informative D406, trebuie parcurse o serie de activități, după cum urmează:
- a. Generarea fișierului XML conform specificațiilor din Schema SAF-T pentru România folosind aplicațiile informatice proprii și pe baza datelor din evidențele contabile, fiscale și de gestiune;
- b. Verificarea structurii fișierului XML și a unor corelații între date prin programul informatic Validator Soft J pus la dispoziție de ANAF, sub forma Programului de asistență;
- c. Generarea Declarației Informative D406 ca document electronic în format PDF cu XML atașat și semnat electronic cu semnătura digitală calificată.
ANAF a pus la dispoziție două forme de asistență pentru pregătirea SAF-T Declarația 406:
- Specificațiile tehnice privind formatul și conținutul Declarației Informative D406;
- Programul Validator Soft J pentru fișierele în format SAF-T XML – reprezentat de un program independent, în format executabil, interpretat, scris în limbaj Java, cu care puteți valida sintactic și în parte semantic raportarea înainte de a o încărca pe Portalul e-guvernare.ro, secțiunea Depunere declarații ANAF.
Pașii de urmat
În funcție de sistemele informatice de care dispuneți, puteți alege una din următoarele metode de lucru:
- pentru cei care dispun de sisteme informatice de contabilitate sau sisteme ERP, „Generare Automată” a unui fișier în format XML prin programe informatice proprii;
- pregătirea cu un editor de XML a declarației prin editarea pe schema SAF-T cu introducerea directă a datelor relevante. Validarea Declarațiilor Informative D406 se poate face cu validatorul pus la dispoziție de ANAF. Această metodă poate fi utilizată de contribuabilii care nu dispun de sisteme informatice de contabilitate sau sisteme ERP;
- pentru cei care dispun de sisteme informatice, „Generare Externă” a unui fișier în format XML prin prelucrarea de către un operator de date specializat pe e-reporting / e-filling cu programele informatice ale operatorului de date. Această metodă poate fi utilizată de contribuabilii care folosesc servicii financiar-contabile externalizate.
Generarea SAF-T Declarația 406 în format PDF cu XML atașat se va realiza cu ajutorul programului Validator Soft J, după validarea fișierului XML extras din sistemele informatice de contabilitate, conform indicațiilor din Schema SAF-T pentru România.
În cadrul programului Soft-J se vor urmării pașii de mai jos:
- Selectarea și încărcarea fișierului XML generat pentru validare, prin apăsarea butonului ”Alege fișiere” sau prin selectarea folderului în cazul în care se dorește procesarea mai multor declarații în serie;
- Selectarea tipului de Declarație SAF-T:
- Declarație informativă D406 pentru raportarea SAF-T sau
- Declarație informativă D406T pentru raportarea unei declarații de test.
Validarea SAF-T Declarația 406
Pentru etapa de validare există trei opțiuni din care se poate alege:
- Validarea fișierului XML pentru verificarea corectitudinii modului în care a fost generat din punct de vedere sintactic, prin apăsarea butonului ”Validare”
- Validarea fișierului XML și crearea Declarației SAF-T cu XML atașat, prin apăsarea butonului ”Validare + creare PDF”
- Validarea fișierului XML, crearea Declarației SAF-T cu XML atașat și semnarea cu semnătură electronică prin selectarea tipului de semnătură și introducerea pinului pentru semnătură, urmat de apăsarea butonului ”Validare + creare PDF semnat”.
Concluzii
După executarea corectă a pașilor de mai sus, cu un fișier XML corect construit, programul Validator Soft-J va afișa un mesaj de validare a declarației. Transmiterea unei Declarații Informative D406 sau D406T se va face doar în situația în care procesarea a fost realizată cu succes.
SAF-T Declarația 406 nu trebuie să depășească limita maximă de 500 MB. În cazul în care are o dimensiune mai mare decât această limită, documentul nu va fi acceptat la încărcare în portalul e-guvernare.ro. Pentru a putea încărca toate informațiile solicitate, la generare, declarația va trebui împărțită în segmente, așadar se va face “Raportarea modală”.
Alte informații despre SAF-T 2025
Cine are obligația depunerii SAF-T în 2025 – click aici
Pentru termenele de depunere a declarației – click aici
Pentru informații despre erorile din etapa de validare – click aici
Un material complet cu exemple practice și instrucțiuni privind completarea Declarației 406 regăsiți în secțiunea „Produs Cadou” după achiziția cărții „Cazuri Practice privind inventarierea„.