Riscurile sunt o componentă integrată în viața tuturor, dar unul dintre sectoarele în care acestea pot părea inacceptabile este cel al afacerilor. În anumite situații pare imposibil să-ți asumi un risc atunci când înțelegi că o mișcare greșită poate echivala cu ruinarea companiei tale și cu greutăți financiare pentru angajații care depind de tine.
Dacă am învățat ceva din pandemia Covid este că anumite riscuri nu pot fi prevăzute, așadar singura soluție este adaptarea. Mai mult, în contextul globalizării, în care piețele economice sunt interconectate, a devenit aproape imposibil să anticipezi și să răspunzi într-o manieră adecvată la riscuri. Totuși, singura armă împotriva riscurilor în afaceri rămâne cunoașterea.
Măsurile referitoare la evitarea sau gestionarea riscurilor legate de Clienți și Furnizori sunt foarte importante, indiferent dacă sunteți responsabil de conducerea unei firme multinaționale sau proprietarul unei microîntreprinderi. Identificarea corectă și la timp a riscurilor, face posibilă o gestionare corectă, coerentă și cu rezultate optime în evitarea unor pierderi inerente de imagine și financiare.
Riscurile. Clasificare
Cea mai simplă formă de clasificare a riscurilor va fi făcută în funcție de mediul din care provin:
– riscuri interne ale organizației;
– riscuri externe ale organizației.
Riscurile interne sunt determinate de factori din interiorul organizației sau proiectului, iar controlul lor va fi mai ușor de făcut.
Strategiile pentru menținerea sub o analiză internă a riscului de incapacitate de plată ar include:
– obținerea unei linii de credit pentru o anumită perioadă;
– renegocierea contractelor cu furnizorii și obținerea unor termene mai mari de plată;
– renegocierea contractelor cu clienții și obținerea unor termene mai reduse de plată;
– eliminarea cheltuielilor inutile;
– reducerea cheltuielilor care nu sunt absolut necesare.
Un client neserios poate să-ți dezechilibreze cash flow-ul până în punctul în care să intri în incapacitate de plată, devenind tu însuți un rău-platnic. Să zicem că nu ajungi chiar până aici, dar tot mai sunt câteva capcane în care poți pica, dacă nu îți alegi cu grijă colaboratorii.
Riscurile externe sunt determinate de factori din mediul în care societatea își desfășoară activitatea, dar aflați în afara controlului ei. În cele mai multe situații, aceste riscuri nu pot fi complet eliminate, astfel că înțelegerea impactului și cunoașterea factorilor ce le declanșează sunt vitale. Iată câteva exemple de riscuri externe:
– riscurile contractuale care iau naștere atunci când partenerii sau furnizorii sunt în incapacitate sau refuză să-și onoreze contractele.
– riscul concurențial este determinat de apariția unei firme ce produce aceleași bunuri, sau oferă aceleași servicii.
Care sunt riscurile într-un parteneriat client-furnizor?
Simpla identificare a riscurilor nu este suficientă în cadrul unui proiect. Întotdeauna trebuie să fie formulate și soluțiile avute în vedere pentru eliminarea completă a riscurilor, atunci când acest lucru este posibil, sau diminuarea efectelor resimțite asupra proiectului. Echipa de management va menține în permanență o atenție sporită asupra cauzelor care determină riscurile, evitând astfel transformarea unor riscuri scăzute în riscuri medii sau ridicate.
Pe actuala scenă de business din România, pare că parteneriatul în afaceri este mai cu seamă un joc de loterie, lucru total nedezirabil pentru companie. Dacă-ți alegi clienții sau furnizorii fără să te documentezi serios, riști efecte nefaste tip domino, pe termen lung. Ce ai de făcut e să investești mai mult timp la început și să verifici serios firmele cu care ai vrea să faci business, ca să nu intri într-un parteneriat client-furnizor păgubos.
În funcție de gravitatea efectelor lor, riscurile care pot să apară într-un parteneriat de afaceri pot fi:
1. Neplata la timp a facturilor
Dintre toate riscurile unui parteneriat între client și furnizor, neplata la timp a facturilor poate avea implicațiile cele mai serioase. Dacă restul problemelor le mai poți rezolva într-un fel sau altul, lipsa banilor pe care te bazezi la o anumită dată ca să poți achita tu însuți alte facturi, salarii sau taxe la stat poate genera chiar și falimentul. Partea bună e că poți să eviți blocajele dacă folosești un instrument de raportare și colectare.
2. Nerespectarea termenelor de livrare
Fie că vorbim despre produse sau despre servicii, respectarea termenelor de livrare ar trebui să fie literă de lege. Numai că, de multe ori, din cauze mai mult sau mai puțin obiective, lucrurile nu stau chiar așa. Și, atunci când tu depinzi de un furnizor ca să onorezi o comandă unui client, situația devine alarmantă.
O soluție ca să eviți acest tip de întârziere care îți poate afecta credibilitatea e să treci în contractele cu furnizorii clauze cu privire la penalitățile pe care le vor avea de plătit dacă nu livrează la timp. Și, evident, să mergi până la capăt cu aplicarea acestor penalități.
3. Calitatea oscilantă a produselor sau serviciilor
Când ești la început de drum cu un nou furnizor sau client, un alt tip de risc care poate pune bețe-n roate afacerii este păstrarea unui standard minim promis de calitate.
Bineînțeles că el poate fi îmbunătățit pe parcursul colaborării, dar în niciun caz nu poți accepta sau livra un produs ori serviciu sub standardul agreat, fiindcă și credibilitatea ta va urma aceeași traiectorie, adică în jos. Antreprenorii experimentați spun că, atunci când implici activ un furnizor în businessul tău, îi transferi o parte dintre responsabilități, procedură care va consolida relația voastră de afaceri. Acest tip de transparență trebuie urmărit pe toată perioada desfășurării parteneriatului ca să te asiguri că vei avea mereu produse și servicii de calitate.
4. Lipsa de comunicare
Comunicarea e esențială în toate etapele afacerii și între toate părțile implicate: angajați, management, furnizori, clienți și consumatori finali. Dacă între două dintre verigi lipsește comunicarea, sunt șanse mari să se năruie tot businessul.
Multe dintre situațiile cu potențial de risc într-un parteneriat între client și furnizor se pot rezolva printr-o comunicare eficientă. De pildă, în situația în care un furnizor își dă seama că nu poate livra la timp marfa promisă, e indicat să își anunțe clientul ca să găsească soluții de moment. De partea cealaltă, în cazul în care clientul este într-o situație financiară mai dificilă, e firesc să-i anunțe pe cei cărora le datorează bani că va întârzia plățile și să anunțe o dată ulterioară pe care o poate respecta.
La fel de importantă este și oferirea unui feedback, fie el pozitiv sau negativ. Orice reacție îndreptățită și susținută întărește relația de afaceri și ajută la îmbunătățirea calității produselor și serviciilor.
5. Lipsa încrederii
Sunt situații în care între clienți și furnizori se invocă încrederea mutuală drept baza relației de afaceri. Din experiența noastră și a antreprenorilor cu care stăm zilnic de vorbă, te sfătuim să nu neglijezi rigoarea contractului doar fiindcă îți e cunoscut viitorul partener. Cu atât mai mult dacă nu-l cunoști! E vital pentru afacerea ta să faci o verificare amănunțită a companiilor cu care vei interacționa.