Caută
Close this search box.

Piața muncii în 2024. Ce noi tendințe se conturează la orizont?

Piața muncii se adaptează la schimbările legislative din 2023 și ne așteptăm astfel la un 2024 dominat de fluctuații și incertitudini.
Getting your Trinity Audio player ready...

Pandemia pare că a trecut, însă consecințele sale urmăresc în continuare piața muncii din România. Angajatorii și angajații deopotrivă se întreabă ce ar mai putea să le rezerve noul an în materie de salarii, regim de muncă, inteligență artificială și alte subiecte de interes ce le vom dezvolta în cele ce urmează. Anul 2023 a fost un an plin cu tensiuni pe piața muncii, numeroase schimbări legislative, astfel că ne așteptăm ca anul 2024 să fie cel puțin la fel de provocator, dominat de fluctuații și incertitudini.

Piața muncii

Piața muncii și inteligența artificială

Primul subiect de interes pe buzele tuturor este inteligența artificială și cum ne va influența aceasta. Ne va lua locurile de muncă? Va crește numărul șomerilor? Oare ce ne așteaptă?

AI a însemnat o dezvoltare accelerată în ultimii ani. Anul acesta ele vor fi integrate din ce în ce mai profund în procesele de lucru, mai ales că sistemele sunt deja suficient de „antrenate” cât să ofere rezultate extraordinare. Eficiența muncii va crește simțitor pentru că angajații vor avea posibilitatea să automatizeze sarcini și să folosească tehnologia AI în orice proces de muncă.

Când vine vorba despre utilizarea inteligenței artificiale pe piața muncii aceasta va transforma cu siguranță majoritatea industriilor chiar mai mult decât se întâmplă în prezent. Iată câteva exemple din cele mai importante industrii:

– Sănătatea – prin inteligența artificială, cercetătorii analizează volume uriașe de date medicale, care îi ajută să realizeze noi descoperiri și să inoveze diagnosticarea. Există, de exemplu, un program de inteligență artificială care poate recunoaște un atac de cord, în timpul apelului la numărul de urgență. Un alt exemplu, dezvoltat în parteneriat cu Uniunea Europeană, se ocupă de căutarea unor informații medicale relevante în texte, în mai multe limbi de circulație europeană;

– Transportul – sistemul de inteligență artificială prin conducerea autonomă ajută la reducerea frecării roților, crește viteza și productivitatea traficului feroviar. Optimizarea proceselor fluidizează traficul aerian. Astfel, se oferă un sistem de organizare a navigării, o planificare a rutelor și o asigurare că fiecare componentă a avionului funcționează eficient;

– Manufactura – inteligența artificială este implicată în folosirea roboților în fabrici, în optimizarea vânzărilor, precum și în folosirea eficientă a resurselor. Un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană folosește sisteme de realitate augmentată, pentru a crește satisfacția profesională în cadrul fabricilor inteligente;

– Sistemul financiar-bancar – sistemul de inteligență artificială este folosit în tranzacțiile financiare și pentru a înlesni numeroase activități din cadrul unei bănci. De asemenea, sistemele de IA sunt folosite pentru a înlătura suspiciunile de tranzacții financiare ilicite. Mai mult, există software-uri speciale, care stabilesc legături între folosirea de carduri bancare și diverși parametri, precum zona geografică;

– Agricultura – prin inteligența artificială, se dorește reducerea folosirii de îngrășăminte chimice, de pesticide și de irigații excesive. Folosirea roboților va reduce plantele dăunătoare și, astfel, se va elimina necesitatea de a folosi erbicide. Există inclusiv la nivel european ferme care folosesc inteligența artificială, pentru a monitoriza calitatea solului, temperatura, mișcarea vântului și cantitatea de hrană necesară fiecărui animal. IA poate fi folosită pentru a îmbunătăți calitatea recoltelor. Astfel, folosindu-se de munții de date existenți, se pot modifica genetic semințe, pentru a rezista mai bine unor condiții de mediu potrivnice;

– Educația – tehnologia și IA fac învățarea din ce în ce mai ușoară. Elevii nu mai sunt nevoiți să meargă la bibliotecă și să caute ore în șir, pentru a găsi informațiile dorite. Totul este la câteva click-uri distanță. La acestea se adaugă tabla inteligentă, software-urile de comunicare între părinți și profesori, precum și programele care asistă elevii și studenții cu diferite dizabilități motorii sau cognitive;

– Administrația și serviciile publice – având la dispoziție o cantitate imensă de date, sistemele de inteligență artificială recunosc tiparele, oferă avertizări timpurii cu privire la dezastrele naturale și sugerează modalități de atenuare a efectelor devastatoare;

– Resursele umane (HR) – inteligența artificială este folosită cu succes și în domeniul resurselor umane. Prin IA se automatizează sarcinile repetitive, deoarece sistemul poate fi antrenat să învețe din procesele și pașii anteriori. Inteligența artificială poate fi utilizată pentru a înlesni recrutarea, în salarizarea și administrarea personalului, precum și în procese ce țin de evoluția angajatului, respectiv comunicarea internă, evaluarea performanței și trainingurile. IA și automatizarea vor continua să revoluționeze diferite aspecte ale resurselor umane, de la procesele de recrutare și integrare la managementul performanței și implicarea angajaților.

Anul acesta departamentele de HR vor adopta tot mai frecvent soluții jobbing, instrumente bazate pe inteligența artificială și chatbot-uri pentru a eficientiza sarcinile administrative, a îmbunătăți analiza datelor și a oferi experiențe personalizate angajaților. Prin soluțiile de recrutare bazate pe IA, profesioniștii în resurse umane vor dispune de mai mult timp pentru inițiative strategice și dezvoltarea angajaților.

Piața muncii și remunerarea salariaților și sistemul de beneficii

În contextul inflației, instabilității economice și scumpirilor în masă din ultimul an, angajații au început să dea din ce în ce mai multă importanță salariului și să pună presiuni asupra angajatorilor pentru eventuale majorări salariale. Această tendință cu siguranță va continua și în 2024 când, suplimentar, o directivă UE va obliga companiile să transparentizeze câți bani plătesc pentru anumite funcții din cadrul companiei. Organizațiile trebuie să se adapteze și să se uite cu atenție la bugete, asigurându-se că își tratează bine angajații si că au salarii aliniate față de concurență.

Cu cât fiecare angajator va avea salarii conform pieței și pachetul de beneficii suficient de motivant cu atât vor scădea șansele în ceea ce privește fluctuația de personal.

Modul de lucru – hybrid, office sau la distanță

Pandemia ne-a învățat că se poate muncii și altfel și nu este nevoie ca angajații să vină fizic la birou 5 zile pe săptămână, aducând astfel un beneficiu salariaților.

Astfel, adoptarea muncii la distanță a devenit inevitabilă, iar în anul 2024, aceasta va reprezenta în continuare o componentă esențială a peisajului profesional. Experții din resurse umane vor fi nevoiți să gestioneze provocările specifice echipei la distanță, să încurajeze colaborarea și să mențină angajamentul angajaților în mediul virtual. Companiile care vor avea locuri de muncă remote, vor avea de câștigat. Flexibilitatea muncii și echilibrul dintre viața personală și cea profesională nu mai este un miraj, ci o realitate a vieții de zi cu zi, iar scopul departamentelor de Resurse Umane va fi să elaboreze strategii care să maximizeze productivitatea, atât pentru cei care lucrează de acasă, cât și pentru cei prezenți la birou.

Tendința către munca la distanță rămâne, iar cum reușesc companiile să-și convingă (sau nu) angajații să se întoarcă în birouri va reprezenta o provocare. Flexibilitatea va fi cuvântul de ordine și anul acesta, oricum s-ar defășura situația, iar pentru un mai bun echilibru companiile ar putea să analizeze clar care sunt beneficiile, dacă își aduc angajații înapoi la birou și de ce vor să facă asta. 

Săptămâna de lucru mai scurtă

După ce în anii anteriori au existat inițiative și teste cu privire la săptămâna de lucru de patru zile, acum lucrurile s-au dezvoltat. Există deja organizații care au decis să rămână complet în această formulă de muncă, iar în 2024 scurtarea săptămânii de muncă rămâne cu siguranță o tendință care merită urmărită. 

Diversitate, Echitate și Incluziune

Diversitatea și incluziunea vor rămâne în prim-plan și în 2024. Organizațiile se vor strădui să creeze un brand de angajator bazat pe culturi incluzive în care toți angajații, indiferent de proveniență, să se simtă apreciați, respectați și împuterniciți.

Profesioniștii în resurse umane vor aborda activ problema echității salariale și vor depune eforturi pentru asigurarea egalității de șanse la toate nivelurile organizaționale.

Abonamente medicale complexe

Pandemia ne-a făcut să fim mai atenți la sănătatea noastră, dar și a celor din familie.

Astfel că și angajatorii își îndreaptă atenția în această direcție și vor să își mențină angajații sănătoși, iar acest lucru se poate face prin oferirea de abonamente medicale consistente care să le acopere un număr cât mai mare de consultații și controale, cu accent pe prevenție. Și în acest an companiile se vor asigura că acest beneficiu există în ofertele contractuale și este îmbunătățit continuu pentru a răspunde necesităților angajaților. După câțiva ani de pandemie, în care angajații și-au dat seama cât de importantă e sănătatea, iar organizațiile și-au dat seama cât de importanți sunt oamenii, abonamentele medicale au devenit un instrument cheie în atragerea și retenția angajaților. Tendința abonamentelor complexe, care includ servicii de psihoterapie și servicii de stomatologice, va continua și în 2024.

Abilități tehnice și de procesare

Într-o lume în care tehnologia este deja peste tot, lipsa abilităților tehnice este un dezavantaj major, iar 2024 va adânci și mai mult acest lucru. De asemenea, angajații care știu nu doar să introducă date (asta va putea face tehnologia în locul lor), ci și să le interpreteze, să tragă concluzii și să găsească soluții vor deveni din ce în ce mai valoroși.

Generația Z

O altă tendință în schimbare pe piața muncii este legată de generația Z care depășește Baby Boomers. Generația „Baby Boomers” are vârsta cuprinsă între 56 și 74 de ani și Generația „Z” sunt cei cu vârsta între 8 și 23 de ani.

Din ce în ce mai mulți tineri din Generația Z intră în piața muncii, iar Gen Z va surclasa generația Baby Boomers la începutul lui 2024. Sociologii așteptau deja schimbarea și spun că deși au existat schimbări generaționale pe piață, este de așteptat ca următoarea să se întâmple abia în jurul anului 2040. Atunci, spun specialiștii, Gen Z va reuși să depășească și generația Millennials pe piața muncii.

Asigurarea stabilității

Un alt aspect de care angajatorii vor trebui să țină cont în continuare este stabilitatea. Pe piața muncii este încă multă incertitudine, iar aceasta se transmite și angajaților pe care schimbările și provocările ultimilor ani i-au făcut mai prudenți. După un 2023 în care provocările financiare și-au spus uneori cuvântul, stabilitatea a devenit importantă. Atât angajații cât și organizațiile pun mai mare preț pe stabilitate și angajatorii trebuie să se preocupe constant.

Concluzii privind piața muncii în 2024

În concluzie anul 2024 aduce provocări și oportunități noi pentru domeniul Resurselor Umane. Adaptabilitatea, inovația și atenția la nevoile angajaților vor fi cheia unui HR eficient și orientat spre viitor. Profesioniștii în resurse umane pot contribui la crearea unui mediu de lucru care să încurajeze performanța, dezvoltarea profesională și echitatea.

Author picture

Adaugă un comentariu

Abonare Newsletter

EBOOK GRATUIT
"Ce opțiuni au firmele în perioadele de criză economică"

Descoperă măsurile pe care le poți implementa în compania ta pentru a traversa mai ușor o recesiune economică.