Ordonanța trenuleț. OUG 156/2024 pentru IMM

Ordonanța trenuleț – OUG 156/2024 – a adus o serie de modificări în ultima zi a anului 2024 pentru IMM-uri.
Getting your Trinity Audio player ready...

”Ordonanța trenuleț” a apărut în Monitorul oficial nr. 1334 din 31 decembrie 2024 sub OUG 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene.

Deşi credeam că anul acesta vom scăpa de o plimbare fiscală cu trenulețul (că doar aşa ni s-a comunicat…), iată că al nostru Guvern ne leagănă prin hățişurile fiscalității, o plimbare de toată frumusețea şi uimirea, ce a eclipsat pȃnă şi sărbătorile de iarnă. Dar, cum mai spuneam, deși este grea acceptarea, mediul de afaceri se va adapta şi la aceste noi schimbări, aşa cum a făcut-o de fiecare dată…


Ce s-a schimbat de la 01 ianuarie 2025?

Click aici pentru CODUL FISCAL – EDIȚIA 2025 – COMPARAT 2024-2025


Ordonanța trenuleț a mărit impozitul pe dividende

Impozitul pe veniturile din dividende a fost majorat de la 8% la 10%, începând cu dividendele distribuite după data de 1 ianuarie 2025.

Măsura se aplică indiferent din ce an anterior se face distribuirea de dividende.

Impozitul pe veniturile din dividendele plătite de o societate către o altă societate, când nu sunt îndeplinite condițiile de scutire de impozit, este în procent de 10%.

Veniturile din dividende plătite către persoane fizice se impozitează cu procentul de 10%.

Regulă tranzitorie: pentru dividendele interimare distribuite în cursul anului 2024, pentru care trebuie făcută o regularizare la început de 2025, cota de impozit aplicabilă rămâne 8%.

Ordonanța trenuleț – OUG 156/2024 – precizează:În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, aprobate potrivit legii.

Procedura de declarare a dividendelor: Conform prevederilor Codului Fiscal impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul. Impozitul pe dividende datorat de beneficiar este reținut la sursă, declarat și achitat de către plătitorul de venit (firma).
În funcție de valoarea dividendelor retrase, beneficiarii persoane fizice sunt obligați să depună, în nume propriu, declarația unică (formularul 212) pȃnă la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au încasat dividendele și să achite contribuția la sănătate (cotă: 10%).


Ordonanța trenuleț și modificările la micro

Principalele modificări ȋn ceea ce priveşte microȋntreprinderea sunt:

a) Plafonul maxim al veniturilor unei microîntreprinderi este echivalentul în lei a 250.000 euro.

Cum facem verificarea plafonului?

  • pentru anul fiscal 2025, limita veniturilor realizate, reprezentând echivalentul în lei a 250.000 euro, se verifică pe baza veniturilor realizate de către persoana juridică română la data de 31 decembrie 2024 (1 euro este 4,9741 lei, iar plafonul în lei reprezintă 1.243.525 lei);
  • pentru anul fiscal 2026, limita veniturilor realizate, reprezentând echivalentul în lei a 100.000 euro, se verifică pe baza veniturilor realizate de către persoana juridică română la data de 31 decembrie 2025.

Societățile care au fost în 2024 microîntreprinderi dar au avut venituri peste 250.000 de euro, vor trece la impozit pe profit.

b) eliminarea condiției de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor.

c) prin OUG 156/2024 – ordonanța trenuleț – sunt adăugate câteva coduri CAEN noi pentru care se aplică impozitul micro de 3% (activități principale sau secundare):

6210 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client);
6290 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației;
5611 – Restaurante;
5612 – Activități ale unităților mobile de alimentație;
5622 – Alte servicii de alimentație n.c.a.

Plafonul de 60.000 euro de la impozit micro rămâne valabil în continuare.

Astfel, se aplică impozitul de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri de până la 60.000 euro și care nu desfășoară activitățile (principale sau secundare) pentru care se aplică impozitul de 3%.

Foarte important! Restul condițiilor regimului micro, aplicabile până acum, rămân valabile în continuare.


Eliminarea facilităților din domeniul IT, construcții și agroalimentar

Facilitățile fiscale stabilite pentru salariații din IT, construcții și agroalimentar sunt eliminate complet prin Ordonanța trenuleț – OUG 156/2024 – începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.

Salariații din aceste domenii datorează integral taxele salariale, nu în cuantum redus, deși facilitățile trebuiau să se aplice până în 2028.

Salariații din domeniile de mai sus datorează taxe salariale integrale începând cu veniturile pe ianuarie 2025, a căror declarare și plată se face până la 25 februarie 2025:

  • impozit pe venit – 10%;
  • contribuția la pensii – 25%;
  • contribuția la sănătate – 10%.

Angajatorii datorează contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) pentru acești angajați ȋn cuantum de 2,25%.
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariații din sectorul agroalimentar beneficiază de salariul minim brut pe țară de 4.050 lei, iar cei din construcții beneficiază de un salariu minim brut diferențiat de 4.582 lei.

Eliminarea facilităților fiscale pentru IT, construcții și agro-alimentar de la 1 ianuarie înseamnă, în multe cazuri, o diminuare a veniturilor nete. Singurii salariați neafectați de ordonanța trenuleț – OUG 156/2024 – sunt cei care și-au negociat clauze de garantare a netului, clauze care-i obligă pe angajatori să suporte impactul eliminării facilităților fiscale. În lipsa unei clauze de garantare a netului, angajații vor suporta din propriul buzunar decizia Guvernului de a renunța la scutirea de impozit și nu numai.

Totuşi, angajatorii care au disponibilitate financiară să-și ajute angajații o pot face prin negocieri cu angajații și modificarea salariilor brute din contract. Astfel, ei preiau impactul revenirii la sarcina fiscală integrală. Preluarea impactului se va face în mod nediscriminatoriu, adică nu doar pentru anumiți angajați și pentru alții, nu.


Ordonanța trenuleț – OUG 156/2024 – reintroduce „taxa pe stâlp“

Impozitul pe construcțiile speciale este aplicabil din nou începând din 2025, însă, aşteptăm, până pe 31 martie, normele metodologice.

Ordonanța trenuleț – OUG 156/2024 – reglementează impozitul asupra construcțiilor cunoscute în limbajul obișnuit construcții special, “taxa pe stȃlp”, cu procentul de 1%. Acesta se datorează asupra construcțiilor aflate în proprietatea unui contribuabil la data de 31 decembrie din anul anterior ce nu sunt în sfera impozitului datorat bugetului local.

Contribuabilii trebuie să calculeze și să declare impozitul până la data de 25 mai a anului pentru care se datorează impozitul. Acesta se plătește în două rate egale – până la data de 30 iunie și până la data de 31 octombrie.

Cheltuiala cu „taxa pe stâlp” este deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal, în cazul plătitorilor de impozit pe profit. Iar contribuabilii nou-înființați datorează impozitul începând cu anul fiscal următor.

Impozitul este datorat, în esență, de următoarele persoane juridice:

  • persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;
  • persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
  • persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene.

Construcțiile avute în vedere de această taxă sunt cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, ce este prevăzut de HG 2.139/2004.


Beneficiul de netaxare pentru o porțiune din salariul minim continuă să se aplice și în 2025 (300 ron)

Conform Ordonanței trenuleț – OUG 156/2024 –(1) Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) şi ale art. 2204 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului (3.700 de lei, de la 1 iulie – n.red.), în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;

b) venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizaţia de hrană, după caz, acordate potrivit legii, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.300 lei inclusiv.”

Pentru a aplica beneficiul netaxării avem următoarele aspecte de care trebuie să ținem cont:

  • aplicabilitatea măsurii: 01.01.2025 – 31.12.2025
  • nivelul salariului brut de bază este de 4.050, dar, cu tot cu alte sporuri și adaosuri (adică venitul brut), mai puțin tichetele de masă și indemnizația de hrană, să nu depășească 4.300 de lei inclusiv; salariul de bază nu poate fi nici măcar cu un leu mai mare decât valoarea de 4.050 de lei;
  • imposibilitatea diminuării salariului ȋn anul 2025;
  • derogarea pentru cei cu contracte part-time care sunt plătiți sub minimul pe economie, ale căror contribuții sociale se calculează, ca regulă, prin raportare la salariul minim;
  • suma de 300 de lei care nu se taxează se diminuează aplicȃnd pro rata.
Author picture

Adaugă un comentariu

Abonare Newsletter

EBOOK GRATUIT
"Ce opțiuni au firmele în perioadele de criză economică"

Descoperă măsurile pe care le poți implementa în compania ta pentru a traversa mai ușor o recesiune economică.