Getting your Trinity Audio player ready... |
ELECTRIC UP 2 – Atenție! Proiectele se depun până pe 16 DECEMBRIE 2024!

ELECTRIC UP 2 este un program care oferă fonduri nerambursabile pentru companiile mici și mijlocii pentru a sprijini investițiile în soluții de energie regenerabilă. Scopul acestui program este de a promova utilizarea energiei verzi și de a facilita tranziția către mobilitatea electrică. Programul oferă finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice (între 27 kWp și 150 kWp), sisteme de stocare a energiei și stații de încărcare pentru vehicule electrice. În cadrul celei de-a doua ediții a programului (2024), IMM-urile pot primi până la 150.000 euro pentru astfel de investiții. Beneficiarii trebuie să vină cu o cofinanțeze de 25% din valoarea eligibilă a proiectului.
Beneficii pentru IMM-uri prin ELECTRIC UP 2
- Instalarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică destinată consumului propriu.
- Stații de încărcare pentru mașini electrice pentru utilizare publică sau privată.
- Sistem alternativ de încălzire/răcire pentru creșterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire și răcire.
- Cheltuieli cu achiziția sistemului de stocare a energiei produse.
Principalele caracteristici ale programului ELECTRIC UP 2
- Finanțare nerambursabilă: Programul oferă o subvenție de până la 150.000 de euro.
- Eligibilitate: Se adresează IMM-urilor și operatorilor din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele etc).
- Cofinanțare: Beneficiarii trebuie să contribuie cu o parte din costuri, proporțional cu proiectul.
- Programul are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional.
- Autorități care gestionează programul: Ministerul Energiei.
Cum se face înscrierea în program?
Înscriere potențiali beneficiari: Firmele se vor putea înscrie și vor putea depune proiectele pe platforma: https://granturi.imm.gov.ro/#/home.
Perioada de înscriere
Începând cu data de 14.10.2024 a fost deschisă etapa de înscriere a aplicanților prin intermediul platformei informatice. Această etapă permite următoarele operațiuni:
- crearea conturilor.
- identificarea electronică.
- completarea datelor aplicantului.
- încărcarea documentelor în secțiunea dedicată din meniul Entității juridice.
Începând cu data de 15.11.2024, vor fi disponibile aplicanților funcționalitățile care permit:
- crearea cererilor de finanțare.
- completarea acesteia prin introducerea datelor în câmpurile aferente.
- anexarea documentelor deja încărcate în meniul Entității.
- transmiterea acestora (depunerea efectivă, ce atrage după sine alocarea numărului de ordine).
Important! Sesiunea de depunere a proiectelor pentru ELECTRIC UP 2 se va desfășura timp de maximum 30 de zile, calculate de la data închiderii sesiunii de înscriere, până la data de 16 decembrie, orele 23:59:59, inclusiv, fiind posibilă chiar prelungirea apelului de proiecte.
Obiectul, scopul, obiectivul programului şi indicatorii de performanţă
Obiectul programului ELECTRIC UP 2 îl reprezintă finanţarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp necesară consumului propriu, a unui sist m de stocare a energiei produse pentru creșterea gradului de autoconsum, cel puțin a unei stații de reîncărcare de minimum 22 kW cu minim două puncte de încărcare (exemplu: 2x11kW) pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, precum și a unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire.
Scopul programului ELECTRIC UP 2 îl reprezintă creşterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie și a eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea și stocarea de energie electrică necesară consumului propriu, stimularea utilizării autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in, dezvoltarea transportului ecologic cu emisii reduse de gaze cu efect de seră prin montarea staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, precum și creșterea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile în încălzire și răcire prin instalarea sistemelor electrice alternative de încălzire/răcire.
Obiectivul programului ELECTRIC UP 2 constă în creşterea capacităţilor de producere și stocare a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 150 kWp pentru asigurarea consumului propriu și dezvoltarea electro-mobilității reale la nivel național prin creșterea numărului staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, precum și dezvoltarea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile în încălzire și răcire.
Indicatorii de performanţă ai programului ELECTRIC UP 2 sunt: reducerea cantității de gaze cu efect de seră (tone CO₂ echivalent/an), prin instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, a sistemelor de stocare, a stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, a sistemelor electrice alternative de încălzire/răcire, calculată pe toată perioada de monitorizare a proiectului.
Important! Programul nu încurajează livrarea surplusului de energie în rețea.
Cuantumul finanțării ELECTRIC UP 2
Finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de maxim 150.000 euro/beneficiar, reprezentând un procent de 75% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, a unui sistem de stocare a energiei produse, a cel puțin unei staţii de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare (exemplu: 2x11kW), precum și a unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire.
Procentul de 25% reprezentând cofinanțare din surse proprii ale beneficiarului se va calcula raportat la fiecare categorie de cheltuieli în parte conform specificațiilor din devizul general.
Important! În cadrul Programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate.
Avansul de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile stabilite la semnarea contractului se va acorda beneficiarului în urma prezentării unui instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau de o societate de asigurări și va fi solicitat în maximum 60 de zile de la semnarea contractului de finanțare.
Cheltuieli eligibile în cadrul proiectului
- cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minim 27 kWp și maxim 150 kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; echipamente conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; sistem de măsură digital care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice instalat și consumată, care permite colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablouri electrice curent continuu/curent alternativ.
- cheltuielile cu achiziţia a cel puțin unei staţii de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare (exemplu: 2x11kW); nu se va accepta decontarea cheltuielilor cu achiziția stațiilor de încărcare cu puteri care depășesc puterea aprobată prin ATR/CR.
- cheltuieli cu achiziția sistemului de stocare a energiei produse, având o capacitate de stocare de minimum 30% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice.
- cheltuielile cu achiziţia unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire, maxim 30% din valoarea totală a cheltuielilor cu achiziția și montarea acestuia.
- cheltuielile cu proiectarea, obținerea avizelor necesare, reprezentând maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului.
- cheltuielile cu proiectarea, obținerea avizelor necesare, reprezentând maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului.
- cheltuieli cu lucrările de montaj și punere în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei produse, a staţiei/stațiilor de reîncărcare, a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului.
Important! În cazul în care prețul echipamentelor solicitat de beneficiar depășește prețul mediu de piață, autoritatea va deconta contravaloarea echipamentelor raportat la prețul mediu de piață. Toate echipamentele finanțate prin programul ELECTRIC UP 2 trebuie să fie noi.
Cheltuieli neeligibile
- NU este considerată cheltuială eligibilă taxa pe valoarea adăugată, TVA, dacă aceasta este deductibilă.
- Cheltuielile aferente racordării (branşamentul, inclusiv tariful de racordare, contorul din punctul de delimitare – care este obligația operatorului de rețea) la reţeaua de energie electrică nu sunt eligibile pentru finanţare.
Important! Sunt considerate eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, cu excepția cheltuielilor cu proiectarea, obținerea avizelor necesare, cheltuielilor de consultanță și management a proiectului pentru programul ELECTRIC UP 2.