Digitalizarea firmei în 2024

Digitalizarea se poate aplica oricărei companii și creează o valoare mai mare pentru clienți, angajați și parteneri.
Digitalizarea

Digitalizarea devine o necesitate în afaceri din cauza vitezei cu care lumea se dezvoltă. Angajații evoluează, job-urile se transformă, iar afacerile se automatizează tot mai mult. Munca mintală câștigă teren în fața muncii fizice, rolul angajaților devenind cel de a gândi procese, de a introduce date și de a verifica sisteme și roboți. Aceasta se pare că este noua realitate.

Istoria îndelungată a transformării digitale începe, bineînțeles, cu primele computere, care au transformat notele scrise de mână în informații computerizate care puteau fi procesate, analizate și partajate. Odată cu apariția rețelelor și a internetului, aceste capabilități s-au schimbat, iar seturile de date s-au dezvoltat la o scară foarte mare. “Big Data” au nevoie de procese mai robuste de administrare și analiză a datelor digitale, asigurate de centrele de date, depozite de date și, acum, data lake-uri.

Dezvoltarea mediului cloud a fost, parțial, un răspuns la volumele tot mai mari de date și la necesitatea unor capabilități în permanentă creștere pentru administrarea, analiza și procesarea datelor respective. IoT (Internet of things), AI (Artificial intelligence) și învățarea automată au oferit, de atunci, opțiuni tehnologice și sofisticate pentru organizațiile care doresc să-și transforme operațiunile pentru a obține rezultate din ce în ce mai bune. Realitatea virtuală și augmentată, alături de tehnologiile bazate pe analizele video, fac parte din mixul de funcționalități inovatoare care contribuie la transformarea digitală pe scară largă.

Digitalizarea și business-ul

Digitalizarea este un proces și este diferit pentru fiecare firmă în parte. Poate fi diferit chiar și pentru firme care au exact același domeniu de activitate. De aceea este greu să găsești o definiție exactă pentru ce înseamnă digitalizare.

Digitalizarea este procesul prin care introducem tehnologia digitală în anumite procese din afacere. Prin acest proces rezultă schimbări majore în organizarea business-ului și în modul de operare al acestuia. Mai mult de atât, digitalizarea reprezintă o schimbare de mentalitate într-o organizație. Digitalizarea este unul dintre pașii importanți în crearea unui business cât mai automatizat.

Orice companie poate beneficia de îmbunătățiri operaționale bazate pe tehnologii digitale, care creează o valoare mai mare pentru clienți, angajați și parteneri. Desigur, avantajele digitalizării unei afaceri depășesc numărul dezavantajelor.

Digitalizarea. Avantaje – eficientizarea proceselor de afaceri

Fiecare afacere trebuie să caute în permanență metode inovatoare pentru a-și îmbunătăți eficiența. Deci, pentru a deveni mai eficient în afaceri, trebuie să pornești în călătoria digitalizării. Atunci când un proces de business este automatizat, te poți aștepta la rezultate fiabile de fiecare dată. Automatizarea proceselor și a normelor de afaceri aferente îți poate ajuta organizația să obțină o mai mare transparență și precizie. Eficiența poate fi definită și observată în cât de bine sunt utilizate resursele unei organizații (timp, efort, bani) pentru a finaliza o sarcină sau pentru a atinge un obiectiv strategic. Astfel, unul dintre cele mai semnificative avantaje care derivă din eficientizare, deci și din digitalizare, este că reduce timpul și efortul necesare pentru finalizarea unei sarcini, precum și costurile de întreprindere a respectivei activități;

Avantajele digitalizării – reducerea costurilor operaționale

Este de înțeles că obiectivul fiecărui proprietar de afaceri este acela de a economisi timp și, mai important, bani. Sarcinile și procesele manuale sunt mai lente decât activitățile și procesele automatizate, deoarece acestea sunt efectuate pe rând. Procesele ineficiente ajung să coste o afacere cu până la 30% mai mult din buget, deoarece există o șansă mult mai mare ca resursele să fie irosite. Prin urmare, digitalizarea va permite utilizarea cât mai eficientă și mai rentabilă a resurselor de bază;

Avantajele digitalizării – îmbunătățirea productivității

Când ajungi să automatizezi procesele repetitive, manuale, reușești să-ți eliberezi angajații de sarcinile monotone de la locul de muncă și să le permiți să se concentreze asupra activităților creative și inovatoare care îți vor ajuta afacerea să funcționeze mai eficient. Odată cu implementarea unui sistem de automatizare pentru procesele de afaceri, sarcinile sunt îndeplinite mai rapid și cu mai puține erori umane. În cele din urmă, automatizarea va permite angajaților să-și folosească timpul la locul de muncă într-un mod mai productiv;

Avantajele digitalizării – calitate și consecvență

Garantează că fiecare operațiune se desfășoară într-o manieră consecventă, rezultând o producție fiabilă, de înaltă calitate. De exemplu, dacă dorești să automatizezi procesul de urmărire a serviciilor pentru clienți, consumatorii tăi vor primi de fiecare dată aceeași calitate a asistenței din partea organizației tale. Datorită asigurării calității și consecvenței, precum și a eficienței și beneficiilor de timp, poți începe să proiectezi produse de calitate superioară, mai bogate în caracteristici, și cu o creștere redusă sau chiar deloc a timpului și costurilor de fabricație;

Avantajele digitalizării – creșterea transparenței afacerii

Transparența în procesele de afaceri este esențială pentru succesul pe termen lung. Dacă operațiunile și starea lor sunt monitorizate digital, top managementul unei organizații va putea să adopte decizii mult mai precise cu privire la următoarele mișcări, identificând blocajele și oportunitățile. Procesele bine documentate și fluxul de lucru transparent sporesc vizibilitatea unei afaceri. Proprietarii și managerii nu mai trebuie să-și facă griji că angajații ar putea uita ce ar trebui să facă, deoarece toată lumea are acces la o platformă unitară care le permite să vadă în timp real ce se întâmplă în cadrul organizației.

Analiza pieței din România

Posibilitatea de a combina schimbarea proceselor de business cu automatizarea de ultimă generație poate oferi un plus de valoare și poate satisface așteptările în schimbare.

Deși trăim într-o eră digitală, cu multe aplicații și servicii în zona de online, multe afaceri noi și mai vechi suferă de lupta între generații, de inadaptabilitatea unor persoane la tehnologie și încăpățânarea de a folosi în continuare metodele vechi, “tradiționale”, de lucru cu foaia de hârtie, cu poștașul care livrează contracte etc.

Astăzi, multe dintre afaceri sunt prezente în mediul online prin canalele de Social Media, dar asta nu este suficient, pentru că acestea sunt numai canale prin care companiile transmit mesaje și, eventual, primesc răspunsuri la ele. E nevoie ca firmele să implementeze digitalizarea în toate ariile lor de acțiune.

Conform ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României), antreprenorii care conștientizează că a devenit obligatoriu să implementeze noile tehnologii, să se adapteze continuu la cerințele clienților, să ofere servicii online de calitate, sigure și rapide, sunt cei care vor atrage cei mai mulți clienți și îi vor păstra pe termen lung.

Digitalizarea serviciilor publice

Digitalizarea este unul dintre fenomenele care contribuie și la dezvoltarea economică observată în ultimii ani.

Digitalizarea serviciilor publice înseamnă, de fapt, creșterea capacității și posibilităților de a face mai ușoară viața oamenilor, dar are implicații profunde și asupra mediului de afaceri. O relație mai simplă, mai eficientă și mult mai prietenoasă între autoritate și mediul de business aduce beneficii imediate prin creșterea gradului de efervescență. Mediul economic, în ansamblu, devine mult mai atractiv și conduce la investiții și inovări în toate domeniile.

Digitalizarea serviciilor publice înseamnă întărirea capacității adminstrative a statului în mod global, nu doar o colectare mai bună a taxelor și impozitelor, o eficientizare a cheltuielilor banilor publici, a utilizării resurselor umane dar și a stopării și diminuării corupției și evaziunii fiscale.

Prin urmare, fiscalitatea și raportările fiscale nu au putut fi ocolite de acest fenomen: de la formele primare (depunerea electronică a declarațiilor) trecând la generalizarea SPV-ului și ajungând la formele complexe de raportare (SAF-T, factura electronică și e-Transport). Dacă unele măsuri au fost introduse pentru a îmbunătăți relația dintre inspectori și contribuabili (SPV, desk-audit), unele măsuri țintesc acele zone de unde autoritățile și-au propus o creștere a gradului de colectare a taxelor: eliminarea practicii de a emite facturi fără ca acestea să fie raportate la furnizor, vânzarea de bunuri fără documente legale, neplata la buget a TVA, etc.

Author picture

Adaugă un comentariu

Abonare Newsletter

EBOOK GRATUIT
"Ce opțiuni au firmele în perioadele de criză economică"

Descoperă măsurile pe care le poți implementa în compania ta pentru a traversa mai ușor o recesiune economică.