Getting your Trinity Audio player ready... |
Despre datoriile firmei
Atunci când ai o afacere, trebuie să gestionezi numeroase aspecte: obiective, strategii, angajați și inclusiv datoriile firmei. Chiar dacă datoriile fac parte din activitatea curentă a unei societăți, și sunt parte integrantă din situațiile financiare ale acestora, uneori pot genera presiuni dacă nu sunt gestionate bine și nu sunt ținute sub control.
Datoriile firmei pot descuraja antreprenorii dacă afacerea se îndatorează prea mult și dacă nu sunt gestionate corect. Pentru a le ține sub control trebuie cunoscute foarte bine principalele tipuri de datorii și care sunt soluțiile prin care se pot minimiza și gestiona corect în activitatea curentă a firmei. Astfel ele nu vor genera situații care ar putea destabiliza firma din punct de vedere financiar.
Cum rezolvați în cel mai convenabil mod situația pentru a nu destabiliza finanțele firmei? Puteți apela, de exemplu, la eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale, refinanțare credite bancare, mediere fiscală, facilități fiscale disponibile, reorganizarea bugetului și atenția către cash-flow.
Toate aceste aspecte sunt prezentate pe larg în cuprinsul cărții „Soluții privind Datoriile unei Firme”, scrisă de dna Ghimiș Diana, lector și speaker în domeniul educației financiare.
Datoriile firmei și bugetul
Cu siguranță ne este familiar termenul de datorie, întrucât e genul de cuvânt al cărui sens trezește repede fiori. El își găsește utilitatea în activitatea curentă de administrare a unei afaceri, mai ales la capitolul cash-flow. Este relevant a fi gestionat corect, și nu doar pentru sarcinile de zi cu zi, ci și pentru planificarea financiară a următoarei perioade. Este un reper deosebit de important după care se estimează cum va fi alocat numerarul în viitor, pentru a evita blocaje în activitatea firmei.
Datoriile firmei pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp pot fi rezolvate mai ușor, dacă îți organizezi bine bugetul și cheltuielile. Poți începe prin a face câteva schimbări în ceea ce privește managementul afacerii. Odată stabilită suma pe care o datorezi, îți va fi mai ușor să stabilești cum scapi de datorii și să îmbunătățești indicatorii financiari ai companiei. De asemenea, pot fi identificate soluții pentru amânarea plății datoriei sau eșalonarea acesteia la plată, dacă sumele au scăpat de sub control și conduc către un colaps al societății.
Cum pot fi minimizate datoriile?
Primul pas în direcția minimizării datoriilor constă în realizarea unui audit a tuturor tipurilor de datorii. În această etapă, se analizează critic capacitatea de îndatorare, observându-se dacă:
- compania este dispusă să-și asume mai multe datorii;
- datoria actuală este rezultatul unor cheltuieli trecute care nu vor mai apărea.
În plus, identificarea cauzei care a determinat apariția unei datorii contribuie la găsirea soluției potrivite.
Apoi, trebuie acordată o atenție deosebită datoriile firmei care sunt mai urgente. În caz de neplată, acestea pot afecta funcționarea normală a afacerii. Printre acestea se numără: furnizorii, plățile ipotecare, chirie, împrumuturi bancare ș.a.
Indiferent de nivelul datoriilor, antreprenorii au responsabilitatea de a menține comunicarea transparentă cu creditorii lor.
Recomandat este să le explice acestora situația în care se află afacerea și că sunt în procesul de a găsi soluțiile optime pentru a o rezolva. În unele cazuri, există șansa ca și aceștia să ofere anumite sfaturi care ar putea să-l scoată pe antreprenor din dificultăți (de exemplu: găsirea de comun acord a unei opțiuni de plată, într-un anumit interval de timp).
Comunicarea este importantă și atunci când vine vorba de încasarea creanțelor. În cazul în care clienții nu își plătesc facturile la timp, aceștia trebuie apelați telefonic pentru le readuce aminte. Nu știi niciodată ce s-ar fi putut întâmpla și, uneori, un simplu apel telefonic poate clarifica o situație.
Diminuarea vânzărilor poate fi o cauză pentru care firma nu reușește să obțină venituri suficiente, necesare pentru acoperirea cheltuielilor. De aceea, o analiză atentă a inventarului este foarte importantă pentru a determina ce se vinde și ce nu. Se poate opta pentru întreruperea vânzării produselor neprofitabile sau depășite. De asemenea, ai posibilitatea de a le vinde la un preț redus pentru a genera venituri. În plus, elimini riscul de a crește stocurile și implicit costurile cu depozitarea/chiria.
Datoriile firmei – alte soluții de minimizare
Un alt mod de a minimiza datoriile firmei constă în îmbunătățirea fluxului de numerar. Acesta poate fi echilibrat prin următoarele căi:
- Diminuarea costurilor inutile;
- Renegocierea creditului de la furnizori;
- Încasarea la timp a facturilor emise către clienți – în caz contrar, companiile au la dispoziție posibilitatea de a apela la factoring. Prin acest serviciu, se pot vinde facturile emise către clienți pentru a obține rapid și eficient numerarul necesar achitării costurilor curente.
Pentru a acoperi datoriile firmei, trebuie acordată o atenție deosebită surselor de finanțare și se recomandă identificarea acelor surse flexibile de finanțare. În cazul în care există facturi încă neplătite de clienți, atunci acestea pot fi valorificate prin factoring. Spre deosebire de creditele tradiționale, acest serviciu nu presupune returnarea resurselor financiare obținute după un anumit interval de timp. În plus, obținerea banilor de la clienți cade în responsabilitatea firmei de factoring.
Alte surse de finanțare constă în lichidarea unor active sau căutarea unui nou investitor. Totuși, aceste surse de finanțare implică anumite riscuri, motiv pentru care soluțiile trebuie analizate cu grijă.
Indicatorii financiari ai companiei și rolul acestora în evaluarea datoriilor
Orice șef de companie se confruntă cu aceeași dilemă: cât poate să împrumute pentru a investi și a-și dezvolta afacerea, menținând în același timp controlul asupra nivelului general al datoriei?
Nimeni nu vrea să rateze o oportunitate de creștere. Dar teama de a pierde ne poate împinge să facem manevre pripite, pe care le regretăm în momentul când constatăm care sunt costurile reale. Cu toate acestea, dorim să ne asigurăm că nu vom fi excesiv de expuși la riscuri, în cazul unei situații neprevăzute.
Iată care sunt indicatorii financiari care vă vor permite să evaluați corect raportul risc-beneficii:
Care este raportul datoriei?
Compania dumneavoastră este în măsură să contracteze mai multe datorii? Pentru a afla dacă da sau nu, indicatorul esențial este raportul (rata) datoriei.
Raportul datoriei se calculează împărțind totalul pasivelor la totalul activelor și indică procentul din totalul activelor (raportate în bilanț), pe care îl datorați creditorilor.
Prin compararea pasivelor cu activele, raportul datoriei vă permite să identificați nivelul de dependență al companiei față de terți. Bancherul dvs. va analiza cu atenție acest raport, înainte de a vă aproba noi împrumuturi. O rată a datoriei mai mică indică o companie mai puțin îndatorată.
Nu există nicio regulă strictă cu privire la ce anume constituie un raport al datoriei bun sau rău. Unele sectoare de activitate, cum ar fi metalurgia, construcțiile, energia și sectorul agroalimentar, au în mod normal niveluri mai mari ale datoriei comparativ cu alte sectoare.
Explicații privind raportul datoriei
Formula raportului datoriei poate părea simplă, dar trebuie să explicăm aici o serie de factori. Chiar dacă monitorizarea raportului datoriei este esențială pentru măsurarea expunerii la riscurile financiare, trebuie neapărat să puneți acest indicator în context, pentru a reflecta situația specifică a companiei dvs. Raportul (rata) datoriei trebuie inclus în prezentarea dvs., pentru a câștiga contracte și potențiali parteneri financiari.
O firmă inovatoare, care abia și-a început activitatea, va avea, fără îndoială, un nivel ridicat al datoriei. După câteva luni, dacă afacerea a crescut, fluxurile de venituri vor începe să reducă datoria.
Este important să privim dincolo de cifre și să ținem cont de durata de activitate a companiei și de stadiul de dezvoltare în care se află. De exemplu, un raport mai mare pentru datoriile firmei care a efectuat o revizie generală a utilajelor sau a flotei de autovehicule va fi considerat a fi mai bun decât raportul mai mic al datoriei unei companii care nu a investit, deoarece cheltuielile de capital tind să semnaleze o viitoare creștere.
Optimizați-vă sursele de finanțare
Cifrele exacte, combinate cu o prezentare clară, care detaliază palmaresul companiei, sunt puncte forte în stabilirea unei relații cu un nou partener financiar. Orice companie poate avea acces la diferite tipuri de finanțare.
Prima și cea mai convențională formă de finanțare este împrumutul bancar. Datoria bancară este adesea utilizată pentru finanțarea investițiilor pe termen lung, cum ar fi achiziționarea de sedii sau echipamente necesare activității companiei.
Contractele de leasing și descoperirile de cont pot fi, de asemenea, utilizate pentru cheltuielile pe termen scurt și pentru a optimiza fluxul de numerar. Dar, acestea vor avea, în mod normal, rate ale dobânzii mai mari decât împrumuturile pe termen lung. Nu este recomandabil să vă bazați pe ele ca să vă acoperiți la infinit cheltuielile de exploatare.
Pe lângă împrumuturile bancare tradiționale, există și alte surse de lichidități. Investitorii, investitorii providențiali (business angels), fondurile de investiții aflate în căutare de oportunități neobișnuite și planuri de afaceri solide și chiar și „finanțarea online” (crowdfunding) sunt tot atâtea modalități de a atrage investiții de capital.
În astfel de cazuri, compania dvs. nu face nicio datorie în numerar. În schimb, oferiți acțiuni investitorilor, renunțând la o parte din controlul dvs. asupra companiei, în schimbul investiției financiare, pentru ca, astfel, să vă atingeți obiectivele. Alegeți-vă însă cu atenție investitorii: asigurați-vă că împărtășiți obiective și scopuri comune. Dacă viziunile dvs. diferă de cele ale investitorului, există un risc real să apară un conflict greu de rezolvat.
Pentru a vă optimiza sursele de finanțare, ar fi înțelept să utilizați o varietate de contribuții. Dar fiți atent: nu toate pot fi folosite în aceleași scopuri.
Împrumuturile bancare sunt un angajament pe termen lung și pot fi utilizate pentru achiziționarea de sedii sau dezvoltarea de noi activități. Atragerea de noi investitori poate fi o modalitate de a efectua tranzacții semnificative, cum ar fi preluarea unui concurent.
Sunt puține companiile care cresc fără să facă datorii. Important este ca investițiile pe care le faceți pe baza datoriilor să vă susțină dezvoltarea, nu să o împiedice. Totul ține de echilibru!
Concluzii
Succesul tuturor afacerilor depinde de capacitatea managerilor acestora de a gestiona eficient cash-flow-ul. Dezvoltarea unor procese operaționale bine structurate, identificarea surselor de finanțare sustenabile și gestionarea eficientă a datoriilor pot contribui la obținerea echilibrului financiar. Pot de asemenea preveni apariția unor datorii neperformante. În plus, printr-o gestiune optimă a datoriilor, companiile pot minimiza costurile, facilitând creșterea performanțelor de business.
Ceea ce trebuie reținut ca regulă de aur în planificarea cash flow-ului este ca valoarea creanțelor să fie mai mare decât cea a datoriilor. Cu alte cuvinte, trebuie să ne asigurăm că urmează să avem încasări mai mari decât plăți.
Cu toate acestea, dacă, în timp, valoarea creanțelor crește, este un semn de încetinire a fluxului de numerar. Practic, înseamnă creșterea sumelor de bani datorate de alții, pe care nu le poți folosi în activitatea curentă. Riscul cel mai mare este ca, datorită acestor încasări întârziate, să te găsești în punctul de a nu putea onora datoriile din lipsă de lichidități. Această perspectivă nu este deloc de dorit și pentru a o preveni, trebuie să ne asigurăm că se pot încasa cât de repede cu putință sumele datorate. Astfel, se poate re-negocia scadența facturilor emise, punem presiune pe cei care au depășit scadența de plată, sau motivăm clienții să plătească mai devreme.
Datoriile firmei în creștere conduc la dificultăți de plată atunci când se ating termenii de scadență, chiar dacă pe moment acele sume rămân în firmă. Cu cât se acumulează datoriile, cu atât va trebui să aloci o sumă mai mare de bani într-un timp scurt, ceea ce poate da peste cap întreaga activitate a firmei. Așadar, totul stă în echilibru. Deși ai putea fi încurajat să prognozezi o valoare mare a creanțelor, asigură-te că le vei încasa în timp util, păstrând în același timp datoriile sub control.
Rezolvarea în cel mai convenabil mod privind datoriile firmei, dacă acestea apar într-un cuantum care nu poate fi gestionat prin activitatea curentă, respectiv prin încasări, fără a destabiliza finanțele firmei se poate regăsi în soluții de tipul:
- eșalonării la plată a obligațiilor fiscale,
- refinanțării creditelor bancare,
- medierii fiscale,
- identificării de facilități fiscale,
- reorganizare a bugetului și atenție către cash-flow, în funcție de contextul general și de tipul datoriilor, precum și de resursele disponibile la nivelul companiei.