Getting your Trinity Audio player ready... |
Condiții microîntreprindere 2024: Este microîntreprindere o societate comercială care îndeplineşte CUMULATIV umătoarele condiții:
1. A realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro.
Limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, aşa cum sunt definite conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.
2. Capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul şi unitățile administrativ-teritoriale.
Deşi nu mai este o condiție obligatorie, recomandăm constituirea capitalului social la valoarea minimă de 200 ron.
3. Nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului sau la instanțele judecătoreşti, potrivit legii.
4. A realizat venituri, altele decât cele din consultanță şi/sau management, cu excepția veniturilor din consultanță fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 – “Activități de contabilitate şi audit financiar; consultanță în domeniul fiscal”, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
5. Are cel puțin un salariat angajat cu normă întreagă cu excepția societăților nou înființate care au ca termen 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice;
Salariatul este acea persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă. Se acceptă și situațiile în care microîntreprinderile:
a) au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial dacă fracțiunile de normă, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
b) au încheiate contracte de administrare sau mandat, în cazul în care remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată: 3.300 ron până la 30.06.2024, 3.700 ron începând cu 01.07.2024.
În contextul noilor modificări legislative, vorbim despre cele două tipuri de contracte, contracte reglementate diferit:
- contractul de mandat este reglementat de Codul civil și de Legea 31/1990 şi nu trebuie înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
- contractul individual de muncă este supus prevederilor Codul muncii şi se va înregistra la Inspectoratul Teritorial de Muncă în Registrul General de Evidență a Salariaților.
ITM va avea competența de a desfășura controale doar în privința respectării contractelor individuale de muncă!
Dacă raportul de muncă este suspendat, condiţia referitoare la deţinerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă:
- perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile şi
- situaţia este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv.
În caz contrar, societatea datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care NU mai este îndeplinită condiţia de a avea cel puțin un salariat.
6. Are asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociați/acționari să aplice prevederile legale privind microîntreprinderile.
Dacă, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociații/ acționarii unei microîntreprinderi deține, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi la alte microîntreprinderi, asociații/ acționarii trebuie să stabilească microîntreprinderea/ microîntreprinderile care iese/ies de sub incidența prevederilor legale privind microîntreprindera şi care urmează să treacă la impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează situația respectivă, astfel încât condiția de deținere a unei singure microîntreprinderi să fie îndeplinită.
7. A depus în termen situațiile financiare anuale, dacă are această obligație potrivit legii.
Condiții microîntreprindere 2024. Atenție la următoarele aspecte.
A. Microîntreprinderile NU pot opta pentru plata impozitului pe profit în cursul anului fiscal, opţiunea putând fi exercitată începând cu anul fiscal următor.
B. O persoană juridică română nou-înfiinţată poate opta să fie microîntreprindere începând cu primul an fiscal, atunci când condiţiile prevăzute în definiție la lit. b) şi f) sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerţului, iar cea de la lit. e) în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.
C. O microîntreprindere care se află în inactivitate temporară înscrisă la ONRC, va rămâne plătitoare de impozit pe venit pentru întreaga perioadă în care înregistrează această situaţie de inactivitate.
D. O microîntreprindere care s-a aflat în inactivitate temporară înscrisă în ONRC continuă să fie plătitoare de impozit pe venit de la data înscrierii la ONRC a menţiunii de reluare a activităţii, dacă va avea un angajat, în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării menţiunii în Registrul Comerţului.