Getting your Trinity Audio player ready... |
Din punct de vedere legal, amnistia fiscală a fost introdusă prin OUG 107/2024, atȃt pentru persoanele fizice, cȃt şi pentru cele juridice, indiferent dacă sunt microȋntreprinderi sau plătitoare de impozit pe profit. Amnistia fiscală vizează achitarea datoriilor principale ale persoanelor fizice şi juridice, restante la 31.08.2024, pȃnă la data de 25.11.2024, acestea beneficiind de anularea dobȃnzilor şi a penalităților calculate pentru aceste debite.
OUG prevede anularea accesoriilor pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi:
- persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică,
- persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere,
- unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice.
Ce vizează amnistia fiscală?
Aşadar, organul fiscal central acordă următoarele facilități fiscale:
- amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii rămase nestinse la data emiterii certificatului de atestare fiscală aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024, până la data soluționării cererii de anulare a unor obligații bugetare sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, în cazul nedepunerii acestei cereri, pentru debitorii care notifică organul fiscal conform art. VI alin. (1) din ordonanța de urgență;
- anularea obligațiilor de plată accesorii;
- amânarea unui procent de 50%, respectiv 25%, după caz, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, rămase nestinse la data emiterii certificatului de atestare fiscală, până la data soluționării cererii de anulare a unor obligații bugetare sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, în cazul nedepunerii acestei cereri, pentru debitorii persoane fizice care notifică organul fiscal conform art. VI alin. (1) din ordonanța de urgență și care se încadrează în prevederile art. XVI din ordonanța de urgență;
- anularea unui procent de 50%, respectiv 25%, după caz, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, pentru debitorii persoane fizice care se încadrează în prevederile art. XVI din ordonanța de urgență.
Categoriile de obligații de plată accesorii care, potrivit ordonanței de urgență, pot face obiectul facilităților fiscale sunt următoarele:
- dobânzi/majorări de întârziere;
- penalități de întârziere/penalități de nedeclarare/penalități;
- orice alte obligații de plată accesorii.
Amnistia fiscală. Condiții.
Dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la 31 august 2024 inclusiv, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele 4 condiţii:
- Toate obligațiile bugetare principale (TVA, impozit pe profit/venit, impozit pe salarii, contribuții sociale etc) restante la 31 august 2024 sunt stinse (prin plată, compensare, executare silită, scutire, anulare, prescripţie, dare în plată şi prin alte modalităţi prevăzute expres de lege) până la data depunerii cererii de anulare a acestor accesorii, dar nu mai târziu de 25 Noiembrie 2024.
- Sunt achitate toate obligațiile bugetare principale până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor cu termenul de plată cuprinse între 1 Septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 Noiembrie 2024.
- Entitatea trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale, până la data depunerii cererii de anulare.
- Cererea de anulare se depune până pe data de 25 Noiembrie 2024.
Ce nu intră în amnistia fiscală
Prevederile de mai sus, nu se aplică obligaţiilor bugetare:
- care fac obiectul unor procese penale aflate în curs de desfăşurare la data de 06.09.2024 sau care încep ulterior acestei date;
- stabilite prin hotărâri penale definitive;
- reprezentând prejudicii care fac obiectul art. 10 din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
De asemenea, NU se amână la plată și nu se anulează accesoriile aferente unor obligații bugetare principale:
- reprezentând ajutor de stat de recuperat sau fonduri ce se cuvin bugetului Uniunii Europene;
- care fac obiectul unor procese penale aflate în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență sau care încep ulterior acestei date;
- stabilite prin hotărâri penale definitive;
- reprezentând prejudicii care fac obiectul art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale cu modificările și completările ulterioare.
Eşalonările de plată
Pot beneficia de anularea obligațiilor bugetare accesorii, inclusiv cei care au eşalonare la plata obligațiilor fiscale sau o obțin în perioada cuprinsă între 6 septembrie 2024 (data intrării în vigoare a ordonanței) și 25 Noiembrie 2024 inclusiv.
Societățile care au eşalonări de plată, depun cererea de anulare a unor obligații bugetare, fără a fi necesară notificarea organului fiscal cu privire la intenția lor și fără a se emite certificat de atestare fiscală și decizie de amânare la plată a unor obligații bugetare. În acest caz, după depunerea cererii de anulare a unor obligații bugetare, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de ordonanța de urgență, organul fiscal emite și comunică, concomitent:
- decizia de anulare a unor obligații bugetare;
- decizia de anulare a penalităților de întârziere și a penalităților de nedeclarare amânate la plată, după caz, precum și decizia de finalizare a eșalonării la plată a obligațiilor fiscale potrivit Codului de procedură fiscală;
- decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare, după finalizarea eșalonării la plată, respectiv procentul de 25% rămas de plată după reducerea cu 75% a penalităților de nedeclarare ca urmare a stingerii obligațiilor fiscale principale prin eșalonare la plată, în vederea anulării conform ordonanței de urgență.
Bonificația de 3%
Aşadar, societățile plătitoare de impozit pe profit, precum şi microîntreprinderile beneficiază de o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului 2024.
În cazul grupului fiscal, bonificaţia se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.
Organul fiscal central constată din oficiu îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea bonificaţiei prin emiterea unei decizii, astfel:
- în cazul plătitorilor de impozit pe profit, după expirarea termenului de depunere a Declaraţiei 101 aferentă anului fiscal 2024 /anului fiscal modificat care începe în anul 2024;
- în cazul microîntreprinderilor, după expirarea termenului de depunere a Declaraţiei 100 privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferentă trimestrului IV al anului 2024.
Bonificaţia se acordă de către organul fiscal dacă societatea respectă următoarele condiţii: - are depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal;
- sunt stinse integral şi la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/impozit pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;
- nu înregistrează nicio altă obligaţie fiscală/bugetară restantă la termenul de 25 iunie 2025.
Pentru acordarea bonificaţiei, organul fiscal întocmeşte un referat prin care se aprobă această facilitate, pe baza unei liste editate automat din aplicaţia informatică.
Sumele care fac obiectul bonificaţiei NU se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligaţiile fiscale ale societății.
Aceste prevederi se aplică şi în cazul în care la sfârşitul anului 2024 entitatea datorează impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Facilități suplimentare
În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, stinse în procent de 50% până la 25 noiembrie 2024, se acordă:
- anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, stinse în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, se acordă:
- anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
Procedura privind amnistia fiscală
Pentru a beneficia de măsurile privind amnistia fiscală trebuie să depună o notificare la ANAF, până pe data de 25 noiembrie 2024 inclusiv. Notificarea se va depune:
- la registratura ANAF, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în serviciul Spațiu privat virtual;
- prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în SPV;
- prin intermediul serviciului SPV.
După ce va primi notificarea, ANAF:
- va face analiza îndeplinirii de către debitor a obligațiilor declarative potrivit vectorului fiscal până la data depunerii notificării. În cazul în care se constată că debitorul nu și-a îndeplinit obligațiile declarative, organul fiscal îl îndrumă;
- efectuează stingerile, compensările și orice alte operațiuni necesare în vederea stabilirii cu certitudine a obligațiilor bugetare ce constituie condiție pentru acordarea facilității fiscale.
După depunerea notificării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, ANAF va emite și va comunica datornicilor decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii și certificatul de atestare fiscală.
În cazul în care există neconcordanțe între sumele înscrise în certificatul de atestare fiscală și evidența contabilă a debitorului, debitorul poate solicita punerea de acord a acestora în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data comunicării certificatului de atestare fiscală.
După clarificarea neconcordanțelor, organul fiscal întocmește în două exemplare procesul-verbal de punere de acord, precum și decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii și noul certificat de atestare fiscală. În cazul titlurilor executorii emise de alte autorități/instituții publice și transmise organului fiscal în vederea recuperării, pentru clarificarea neconcordanțelor, debitorul trebuie să se adreseze autorității/ instituției publice care a transmis titlul.
După clarificarea neconcordanțelor, autoritatea/instituția publică transmite organului fiscal documentul privind punerea de acord a respectivei situații.