Amenzile de circulație s-au majorat începând cu 1 ianuarie 2024

Amenzile de circulație au fost majorate din ianuarie 2024 și se aplică tuturor participanților, indiferent de mijlocul de transport folosit.
Getting your Trinity Audio player ready...
Amenzile de circulație

Anul 2024 a venit cu modificări ale Codului Rutier și noutăți în ceea ce privește amenzile de circulație și reglementările referitoare la circulația pe drumurile publice. Mai mult, noile prevederi sunt valabile și pentru cei care aleg să circule cu trotineta, dar și pentru pietoni.

Nivelul punctului de amendă este o informație importantă în ceea ce privește sancțiunile rutiere. Este crucial pentru conducătorii auto să știe ce se petrece în 2024, pentru a evita amenzile de circulație.

Potrivit OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1139 din 15 decembrie 2023, punctul de amendă reprezintă, din 2024, doar 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca în trecut.

În România, există cinci clase de amendă, primele patru fiind aplicate persoanelor fizice, iar a cincea exclusiv persoanelor juridice.

Amenzile de circulație – comparație 2023-2024

Facem o comparație mai jos și avem următoarele clase de sancțiuni dar și modificările făcute începând cu ianuarie 2024:

1. Clasele de sancțiuni, până la sfârșitul anului 2023:

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă (între 290 şi 435 de lei);

– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă (între 580 şi 725 de lei);

– clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă (între 870 şi 1.160 de lei);

– clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă (între 1.305 şi 2.900 de lei);

– clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (între 3.045 şi 14.500 de lei).

2. Valorile amenzilor, în funcție de clasele de sancțiuni, începând cu anul 2024:

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă (între 300 şi 495 de lei);

– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă (între 660 şi 825 de lei);

– clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă (între 990 şi 1.320 de lei);

– clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă (între 1.485 şi 3.300 de lei);

– clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (între 3.465 şi 16.500 de lei)

Așadar, din 1 ianuarie 2024, amenda maximă pentru persoanele fizice (20 de puncte de penalizare) se ridică la 3.300 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice (100 de puncte de penalizare) amenda maximă este de 16.500 de lei.

Din 2018 până în 2023, valoarea punctului de amendă a fost plafonată de către Guvern. Din 2024, lucrurile s-au schimbat, așa că pentru fiecare punct de amendă se plătesc în plus 20 de lei, iar la o valoare maximă a unei amenzi care poate aduce 20 de puncte trebuie să plătim în plus 400 de lei.

Reglementări trotinete electrice

Mai departe, proprietarii de trotinete electrice trebuie să știe că în 2024 au nevoie de asigurare RCA. Mai mult, cei care dețin un astfel de vehicul trebuie să aibă vârstă minimă de 16 ani și să treacă un test-chestionar cu cinci întrebări din legislația rutieră. De asemenea, casca e obligatorie fiind exceptați cei care circulă pe trotinetele închiriate. În plus, potrivit noilor reglementări, bicicletele, trotinetele electrice şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Totodată, este interzisă circulaţia acestora fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.

Cu toate acestea, trebuie să știți că nu toate trotinetele sau bicicletele electrice vor avea nevoie de RCA, ci doar cele care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau cele care au o masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.

Cum și unde se achită amenzile de circulație?

Există numeroase modalități prin care se pot achita amenzile rutiere:

– cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;

– cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;

– on-line – pe platforma ghiseul.ro. Pentru a avea acces la această platformă trebuie să-ți creezi un cont pe baza datelor tale personale și prin introducerea unui card bancar valid emis de o bancă din România;

– on-line – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online.

Mulți șoferi se întreabă „În cât timp se plătește amenda?”.

După trecerea celor 15 zile, dacă nu ai plătit amenda de circulație, primăria te poate executa silit și îți poate pune bunurile sub sechestru. În cazul unor amenzi cu o valoare mică, se va pune poprire pe conturi. Totuși, poprirea pe cont nu poate depăși 30% din veniturile tale. Dacă nu ai cont bancar, Direcția Locală va solicita ajutorul Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Dacă ai acumulat mai multe amenzi neplătite, iar suma este mai mare, autoritățile pot pune sechestru pe mașină sau chiar pe locuință. Totuși, autoritățile nu pot pune sechestru pe bunurile care sunt necesare muncii și vieții.

Amenzile de circulație – sfaturi utile

În primul rând, pentru a evita amenzile de circulație, este indicat să se consulte regulat informațiile oficiale furnizate de autoritățile competente în domeniu. Șoferii au obligația să se informeze de la surse de încredere.

În al doilea rând, pentru a evita astfel de sancțiuni, este recomandat să fie respectate regulile de circulație și să fie avute în vedere actualizările legislației rutiere.

Aceste schimbări au fost implementate pentru a asigura siguranța și respectarea regulilor în trafic, aplicându-se tuturor participanților, indiferent de mijlocul de transport folosit.

Potrivit noilor modificări, “poliţiştii locali constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală”.

Author picture

Adaugă un comentariu

Abonare Newsletter

EBOOK GRATUIT
"Ce opțiuni au firmele în perioadele de criză economică"

Descoperă măsurile pe care le poți implementa în compania ta pentru a traversa mai ușor o recesiune economică.