Contabilitatea împrumuturilor unei societăţi

Contabilitatea împrumuturilor unei societăţi

Având în vedere contextul epidemiologic actual, care afectează întreaga economie mondială și implicit societățile care operează pe piața românească, nevoia de finanțare este o realitate tot mai pregnantă, care interesează toate firmele, indiferent de domeniul în care activează.

În viața unei societăți apare de nenumărate ori nevoia de finanțare a activității, iar banii pot fi obținuți fie de la asociați sau acționari, fie de la entități din grup, fie din surse externe, respectiv bănci sau IFN-uri. Cartea are o abordare explicită, simplă și în același timp utilă, care vine în întâmpinarea nevoilor tuturor celor interesați, cu descrierea terminologiei în termeni abordabili, definirea noțiunilor și prezentarea pas cu pas a etapelor și procedurilor necesare în obținerea unui împrumut potrivit oricărei societăți.

Lucrarea de față reprezintă un ghid pentru înțelegerea corectă a nevoii de finanțare într-o societate, a motivelor care duc la lipsa de lichiditate, a capacității de îndatorare a firmei, a implicațiilor fiscale în cazul îndatorării și a costului excedentar al acesteia. Ea vine în ajutorul celor interesați de bunul mers al societății, aflați în căutare de soluții și argumente, pentru a-și motiva deciziile pe care trebuie să le ia, astfel încât să se încadreze în reglementările legale specifice și să conducă spre progresul sigur al firmei lor.

Ghimiş Diana Monica

Download

Veţi regăsi în acest volum analizate, interpretate şi exemplificate prin monografii complete, cele mai importante 3 surse de creditare ale unei societăţi: asociaţi/acţionari, entităţile din grup şi prin intermediul băncilor sau IFN-urilor.
   Indiferent dacă sunt pe termen scurt sau pe termen lung, cu sau fără dobândă, împrumuturile prezintă particularităţi la înregistrarea în contabilitate, mai ales atunci când situaţiile întâlnite nu sunt frecvente în practică. Vom discuta atât despre cazurile speciale ale împrumuturilor cu dobândă cât şi despre conturile specifice fiecărei surse de finanţare şi tratamentul fiscal al costurilor îndatorării conform ultimelor modificări legislative. Nu în ultimul rând aducem în discuţie şi cazurile în care organele de control pot aprecia diferit situaţia fiscală în cadrul controalelor.
   În „Contabilitatea împrumuturilor unei societăţi”, în cele peste 400 de pagini, aveţi împărţite pe 5 capitole cele mai importante informaţii pe care trebuie să le cunoaşteţi atunci când vă confruntaţi cu un împrumut.

CAP 1. Cum, când și de ce apare nevoia finanțării într-o societate?

 • Diferenţele între datoriile pe termen scurt şi pe termen lung
 • Cum calculăm capacitatea de îndatorare a firmei
 • Motivele pentru lipsa de lichidităţi

CAP 2. Împrumuturile de la acţionari sau asociaţi

 • Ce presupun și când se fac împrumuturile de la asociați sau acționari?
 • Clasificarea contractelor cu acționarii sau asociații
 • Înregistrarea în contabilitate a împrumuturilor de la asociați/acționari
 • Contravențiile legate de împrumuturile de la asociați

CAP 3. Împrumuturile de la societăți din grup

 • Ce presupun și când se fac împrumuturile de la societăți din grup?
 • Clasificarea contractelor cu societățile din grup și particularitățile acestui mod de împrumut
 • Înregistrarea în contabilitate a împrumuturilor de la societăți din grup și spețe
 • Contravențiile legate de împrumuturile de la societățile din grup

CAP 4. Împrumuturile de la unități bancare (bănci sau IFN)

 • Structura de finanțare a firmelor
 • Pasivele și împrumuturile în lei sau în valută
 • Diferențele între bănci și IFN-uri
 • Ce documente sunt solicitate la creditare
 • Condiții necesare pentru creditarea unei societăți comerciale
 • Exemple contabile și conturi utilizate

CAP 5. Implicațiile fiscale la îndatorarea societății

 • Implicațiile fiscale în cazul creditării de la asociați/acționari și costul excedentar al îndatorării
 • Implicații fiscale la creditarea de la persoane afiliate

     Pe coperta cărţii aveţi tipărite instrucţiunile de acces la arhiva on-line a produsului oferit CADOU: “Formulare utile la accesarea împrumuturilor”, în care veţi regăsi modele de contracte pentru tipurile de împrumuturi, dar şi alte documente folositoare pentru înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor care tratează cu finanţarea unei societăţi.

     COMANDAŢI această lucrare apelând numărul de telefon 021.222.70.75 sau prin email la office@rezon.ro unde vă rugăm să specificaţi detaliile de contact.
     Comanda dvs. va fi expediată prin curier sau poştă, la adresa pe care ne-o veţi indica, iar produsul se va achita ramburs în momentul livrării.

Preţul cărţii este 122 lei (cu TVA), la care se adaugă taxele de procesare şi livrare în valoare de 14 lei.

Mai multe produse
Inspecţiile și sancţiunile ANAF “Despre controale, tot să vorbim! Este…